Stavba pasteveckých domků pomocí strojů Wood-Mizer ve francouzských Alpách

Autor: Wood-Mizer, Europe

Building Shephard Cabins with Wood-Mizer Machines in the French Alps

 

Vedle stavby kvalitních srubů pro pastevce využívá Aleksander Salicis, truhlář a tesař z Plan du Verdon ve francouzských Alpách, místní dřevo k poskytování truhlářských služeb a výrobků pro své zákazníky. Aleksander provozuje několik strojů Wood-Mizer pro svou pilařskou a dřevařskou společnost Salicis Charpente.    

"Začal jsem podnikat, když mě jeden zákazník požádal, abych mu pomohl postavit malý srub v horách. Potřeboval místo, kde by mohl v létě bydlet a hlídat své stádo ovcí při pastvě. Byla to náročná práce, ale také mi hodně dala, když jsem viděl, jak vrtulník zvedá dřevěný rám, který jsem vyrobil na své pile LT40, a vynáší ho do hor," vysvětluje Aleksander.

 

 

Aleksander začal pracovat se dřevem, když mu bylo 16 let. Zpočátku pracoval společně s dalšími pilaři a lesníky. "Žijeme v horách ve výšce 1900 m nad mořem, kde jsou životní podmínky někdy těžké. Proto se v místní komunitě vždy podporujeme a pomáháme si," vysvětluje Aleksander. Nyní se svou vlastní firmou dodává svým zákazníkům kvalitní výrobky ze dřeva, zejména pastýřské domky postavené z kulatiny.

"Moje sruby jsou uznávané a oceňované místní komunitou pastevců, protože jsou velmi dobře provedené a jsou z místního dřeva," zdůrazňuje tesař. "Jak je dělám? Nejprve nařežu kmeny, fošny vysuším v sušárně, pak je opracuji a ohobluji a následně připravím konstrukční prvky pro přepravu vrtulníkem. Musíme si dávat pozor na hmotnost jednoho modulu, protože vrtulník zvládne maximálně 750 kg nákladu. Jakmile je materiál na hoře, srub tam smontujeme."

 

 

K úspěšnému podnikání společnosti Alexander přispívají také stroje Wood-Mizer. "Doporučuji Wood-Mizer všem kolegům pracujícím se dřevem, protože tyto stroje jsou užitečné zejména pro malé truhlářské firmy, jako je ta moje," říká Aleksander. 

"Nejdůležitějším strojem v mé dílně je pila LT40 s prodlouženým ložem pro řezání dlouhých kmenů," říká Aleksander. "Práce na tomto stroji mě baví, protože se díky hydraulickým funkcím snadno ovládá. Vzpomínám si, že jsem dříve pracoval na pile bez hydrauliky a často mě bolela záda. U LT40 tento problém nehrozí. Tento stroj je při řezání rychlejší a stabilnější, takže za jeden den vyrobím více dřeva."

I ta nejlepší pila bude dobře pracovat pouze se správně připravenými pilovými pásy. Aleksander udržuje své pilové pásy pomocí ostřičky a šrankovníku Wood-Mizer. "Pracuji převážně s měkkým dřevem, takže pásy správně ostřím a nastavuji, aby se při řezání netrhaly," vysvětluje Aleksander.

Aleksander si ke své pile LT40 pořídil další stroj, který mu pomůže získat z každé rozřezané desky co nejvíce cenného materiálu. Dříve vyhazoval mnoho zbytků materiálu a uvědomil si, že potřebuje řešení - omítačku Wood-Mizer EG100. Ta optimalizuje výrobu dřeva, protože přidává hodnotu i menším, nepravidelným prknům.

 

 

Aleksander používá k výrobě hotových výrobků ze dřeva také čtyřstrannou srovnávačku/tvarovačku Wood-Mizer MP360. Umožňuje mu vyrábět podlahové krytiny a obklady, dlouhé trámy i tesařské prvky. "MP360 zabírá v mé dílně málo místa a nespotřebovává mnoho energie," vysvětluje Aleksander. "Rozšířil jsem svůj sortiment výrobků a nyní nabízím palubky, různé spoje na drážku a čep a obklady s požadovaným profilem. Mohu také vyrobit dokonale pravoúhlé řezivo z měkkého dřeva."

Aleksander vedle své dílny nainstaloval sušárnu. "V dnešní době je sušárna důležitá pro rychlé sušení dřeva. Nemáme tolik času jako před 20 lety, kdy lidé dřevo sušili pod širým nebem," říká Aleksander. " Sušárna mi umožňuje rychle připravit dřevo na hoblování a tvarování na MP360. Díky tomu mohu svým zákazníkům nabídnout kvalitní dřevěné výrobky."

 

 

"Na strojích Wood-Mizer se mi líbí, že jsou univerzální a praktické pro pracovníky se dřevem, jako jsem já," zdůrazňuje.

"Spolupráce se společností Wood-Mizer si vážím, protože její stroje podporují růst a rozvoj malých dřevozpracujících podniků. Moje společnost Salicis Charpente je rodinný podnik, který koexistuje s jezdeckou školou mé ženy Le Sabot du Verdon," vysvětluje Aleksander. "Naše podniky jsou vzájemně propojené - já stavím různé dřevěné doplňky do stájí a stodol, zatímco zákazníky jezdecké školy mé ženy lákají mé výrobky ze dřeva."

 

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!