Skotští pilaři sázejí při tvorbě zisku na moderní technologii Wood-Mizer WB2000

Autor: Wood-Mizer, Europe

Scottish Sawmillers Rely on Modern Wood-Mizer WB2000 Technology to Generate Profit

 

"Skotsko je krásné svou krajinou, četnými hrady i nepředvídatelným počasím. Cestovatelé jedoucí na sever od Edinburghu se dostanou do Perthu, kde si mohou myslet, že je to poslední bašta civilizace, ale za horami se nachází Inverness. Tato překvapivě teplá malá část severního Skotska je díky svému mikroklimatu a úrodné půdě ideální pro pěstování dobrého dřeva," říká Ronald Munro Ferguson, majitel firmy Novar Sawmill. "Komerčně pěstované stromy jako smrk, modřín a jedle se skvěle hodí na stavbu domů a chat. Stále více lidí si uvědomuje výhody stavění z místního dřeva."

Ronald Munro Ferguson pochází z rodiny, která se po generace zabývá lesnictvím a pilařstvím. Díky tomu, že vyrůstal na usedlosti Novar, která se nachází pouhých 20 mil severně od Inverness a oplývá bohatými lesy a pastvinami, si Ronald uvědomil hodnotu a krásu skotské přírody. "Pilařstvím jsem se začal vážně zabývat teprve před 12 lety. Práce se dřevem mi přináší velké uspokojení, a to z mnoha důvodů - z jeho vůně a příjemného pocitu na omak i z jeho četného využití. Většina z nás například ráda pobývá v dřevěných chatách postavených na skandinávský způsob nebo takových, co se staví v Alpách," zdůrazňuje Ronald. "Jednou jsem se ve Švédsku zúčastnil kurzu ručního stavění srubů. Ve firmě však využíváme nejmodernější pilařské a dřevařské technologie, které poskytuje společnost Wood-Mizer, k výrobě různých výrobků ze dřeva, včetně plotů, zahradního nábytku, malých přístřešků a zahradních domečků."

 

 

Firma Novar Sawmill se nachází na poměrně malém pozemku o rozloze 3 hektary, přičemž lesy se rozkládají na téměř 4000 hektarech. "V současné době těžíme omezené množství kmenů. Velkou část z toho prodáváme jiným pilařským podnikům, ale díky pilařské lince Wood-Mizer očekáváme, že tohoto dřeva využijeme mnohem více," dodává Ronald. "Přibližně třetinu našich lesů obhospodařujeme jako 'přirozený souvislý zelený porost', který občas prořežeme a ponecháme na přirozenou obnovu, zatímco zbylé dvě třetiny pěstujeme komerčně se smrkem sitka, smrkem ztepilým, douglaskou tisolistou a modřínem. Vykácenou plochu lesa do pěti let znovu osázíme."

V minulosti firma Novar Sawmill prodávala ročně více než 300 přístřešků, které odebírala od jiného dodavatele. Ronald se však rozhodl tuto smlouvu ukončit a investoval do moderního strojního vybavení, aby mohl sám vyrábět modulární přístřešky a zahradní domky v mnohem kvalitnější podobě.  

Na pile pracuje sedm lidí, kteří používají nejmodernější stroje a nástroje, včetně průmyslové pily WB2000 s plošinou na kmeny, třídicím stolem a omítací pilou EG300. Firma také provozuje srovnávačku/tvarovačku průmyslové úrovně, která bude možná brzy rozšířena o další, kompaktnější jednotku od společnosti Wood-Mizer. "Zpočátku jsme pracovali na pile LT70 WIDE Remote ustavené ve výrobní lince, ale rozhodli jsme se ji prodat jiné dílně ve Walesu a modernizovat naši pilu na WB2000, od které očekáváme mnohem lepší výkon, vyšší řezné schopnosti a větší přesnost," říká Ronald. "Máme mnoho velkých stromů douglasky, které jsou staré 120 let, a naši zákazníci nás často žádají, abychom připravili šest nebo sedm metrů dlouhé trámy. S pilou WB2000 nebude manipulace s tímto materiálem problém."  

 

 

K obsluze pily WB2000 jsou zapotřebí pouze dvě osoby - jedna ovládá pilu z kabiny obsluhy a druhá odebírá materiál u třídicího stolu. "Marcinovi, našemu operátorovi bývalé pily LT70, trvalo jen několik dní, než přešel na obsluhu pily WB2000. Nyní říká, že se mu s ní pracuje výborně! Nemusí vůbec vstávat a dívat se na kmen, protože má dobrý výhled z ovládací kabiny. K zakládání, a obracení kmene používá hydrauliku, čímž šetří čas a zbavuje se stresu. Navíc má k dispozici několik videokamer, aby mohl zblízka sledovat proces řezání, a ještě mu asistuje kolega, který materiál z linky odebírá," vysvětluje Ronald.

Kromě omítačky EG300, kterou v Novar Sawmill využívají k výrobě všech druhů obkladů pro své zákazníky, používá firma CNC stroj a průmyslovou hoblovku pro výrobu velkých hranolů a trámů. "V budoucnu bychom chtěli náš provoz rozšířit o kompaktní srovnávačku/tvarovačku pro výrobu různých hotových výrobků, například obkladů klopeného typu, podlahových a profilovaných prken. Začlenění čtyřstranné srovnávačky/tvarovačky Wood-Mizer MP360 do našeho výrobního procesu dokonale odráží motto, které platí i v našem případě - Od lesa ke konečnému tvaru," zdůrazňuje Ronald. "V našich lesích pěstujeme dřevo, které dodáváme zákazníkům jako hotové výrobky. Kmen projde celým tím výrobním procesem."

 

 

Ronald Munro Ferguson spolupracuje se společností Wood-Mizer již dlouho, od doby, kdy mu jeden známý poradil specializované pilařské vybavení, které používá ve svém podniku. "Vzpomínám si na jistého pilaře z Jižní Afriky, který ve Skotsku navštívil svou rodinu a který se zarazil, když zjistil, kolik lesů má moje rodina, ale žádnou pořádnou pilu, která by materiál z těch lesů mohla dobře využít. Brzy jsem se spojil se skotským zástupcem společnosti Wood-Mizer a koupil jsem si svou první pilu LT70," vzpomíná Ronald.

 

"Z výrobků a servisu společnosti Wood-Mizer jsem nadšený. Keith Threadgall byl vždy velmi vstřícný a nabízel nejlepší zákaznický servis, kdykoli jsem ho potřeboval, včetně rychlé instalace pily WB2000, která k nám dorazila na třech kamionech.  Začátkem tohoto roku jsem byl pozván na návštěvu továrny Wood-Mizer v Polsku. Byl to velmi příjemný výlet, při kterém mě provedli výrobním závodem a já mohl obdivovat jeho velikost a organizaci a také dobré jídlo a pohostinné lidi kolem sebe."         

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!